Quiz Time: India’s Women Saints – Sri Sakkarai Ammal

Sri Sakkarai Amma was a saint from Tamil Nadu, India. Let’s learn more about her.

1.What was the birth name of Sri Sakkarai Amma?
a. Janaki
b. Ananthambaal
c. Mahalakshmi

2.In which year was Sri Sakkarai Amma born?
a. 1832
b. 1840
c. 1854

3. How did Ananthambaal spend most of her time in her childhood?
a. Playing with her friends
b. Reading books
c. Sitting in a corner in solitude facing the sanctum sanctorum of Sri Bruhannayaki temple.

4.Name the birth town of Sri Sakkarai Amma
a. Devikapuram
b. Neyveli
c. Kumbakonam

5.Where did Sri Sakkarai Amma meet a Siddha Yogini, Sri Nakshatra Gunamba?
a. Polur
b. Cochin
c. Madurai

6. What was Sri Sakkarai Amma’s father’s name?
a. Sesha Gurukkal
b. Vaidyanathan
c. Subramaniam

7. ____________, a famous physician and a disciple of Swami Vivekananda recognized
Sri Sakkarai Amma to be a Jivan Mukta.

a. Dr.Arunachalam
b. Dr.M.C. Nanjunda Rao
c. Dr. Siva

8. How did she earn the name ‘Sakkarai Amma’?
a. She worshipped Lord Vishnu who had a Chakra in his hand.
b. She worshipped Sri Siva and Sri Chakra and hence got the name Sri Chakra Amma which later came became Sakkarai Amma.
c. It was one of her birth names

9. When did Sri Sakkarai Amma shed her mortal coil?
a. January 28 1901
b. February 28 1901
c. March 28 1901

10.Where is the Samadhi temple of Sri Sakkarai Amma in Chennai?
a. Thiruvanmiyur
b. Anna Nagar
c. Kodambakkam

Answers:
1-b, 2-c, 3-c, 4-a, 5-a, 6-a, 7-b, 8-b, 9-b, 10-a

Compiled by Ramya Srinivasan, San Jose, CA
Illustration by Lalitha Raman, Richmond, VA

************************

Click here to go back to the main June 2021 Newsletter page.

************************

Leave a reply