QUIZ TIME : INDIA’S WOMEN SAINTS – Tilakavati Ammayar

Tilakavati Ammayar was a noble and virtuous woman who was a  standing example of how women should lead their lives.

1.Name the birth town of Tilakavati Ammayar.
a.Tiruchirapalli
b.Thiruvamur
c.Thiruvanmiyur

2.During which century was Tilakavati Ammayar born?
a.Fifth
b.Sixth
c.Seventh

3.Who were the parents of Tilakavati Ammayar?
a.Pugazhanar and Maadini
b.Sangrama and Karnavathi
c.Chidambaram and Kalavathi

4.How many siblings did Tilakavati Ammayar have?
a.No siblings
b.One
c.Two

5.What was the birth name of Tilakavati Ammayar’s brother?
a.Sivasubramanian
b.Marul Neekiar
c.Shankara

6.Tilavakati Ammayar was a staunch devotee of Lord _______________.
a.Rama
b.Krishna
c.Shiva

7.What was the prime responsibility of Tilakavati Ammayar after the death of her parents?a.To take care of her brother
b.To earn a living
c.To finish her studies

8.Name the town where Tilakavathi Ammayar relocated along with her brother, after her parents had passed away.
a.Thiruvidaimarudhur
b.Thiruvallikeni
c.Thiruvadhigai

9.Name the deity in Thiruvadhigai to whom Tilakavati Ammayar developed a strong bond.
a.Veerataaneshwarar 
b.Vaidyanathaswamy
c.Arunachaleshwarar

10.What was the ailment that struck Tilakavati Ammayar’s brother while he was in the Jain monastery in Pataliputra?
a.High Fever 
b.Severe stomach pain
c.Severe headache

10.How was Tilakavati Ammayar’s brother cured of his ailment?
a.She took him to her family doctor
b.She treated him very well and took good care of his health
c.She requested him to have the darshan of Lord Shiva in the temple and also
apply the holy ashes on his forehead

11.What was the name given by the Jain monks to Tilakavati Ammayar’s brother?
a.Dharmasena
b.Bharat
c.Harnath

12.Dharmasena was blessed with true devotion by Lord Shiva and came to be known as _____________

a.Appar Swami (Thirunavukkarasar)
b.Sundarar
c.Manickavasagar
d.Sambandar

13.Who was the person  responsible for dedicating Appar Swami to India who became one of the four important pillars in Saivism?
a.Maadini, his mother
b.Pugazhanar, his father
c.Tilakavati Ammayar, his sister

Answers:
1-b, 2-c, 3-a, 4-b, 5-b, 6-c, 7-a, 8-c, 9-a, 10-b, 11-c, 12-a, 13-a, 14-c

Compiled by Ramya Srinivasan, San Jose, CA
Illustration by Lalitha Venkatraman, Richmond VA

************************************
Click here to go back to the Nov 2021 newsletter page:

http://godivinity.org/newsletters/nama-dwaar-newsletter-december-2021/

************************************

Leave a reply