Quiz – Srirangam

srirangam sriranganatharThis month we start a quiz series on the Divya Desams—holy places sung by the Azhwars. The first one is on the famous Srirangam in Tamil Nadu.

1. Name the incarnation of Lord Vishnu whose family deity was Lord Ranganatha

A. Vamana
B. Rama
C. Krishna

2. ‘Divyadesams’ are the temples that have been glorified by the __________.
A. Nayanmaars
B. Azhwars
C. Yogis

3. Name the first Divyadesam
A. Tirupathi
B. Naimisharanya
C. Srirangam

4. In which posture is Lord Ranganatha worshipped in Srirangam?
A. Sitting
B. Standing
C. Reclining

5. What does ‘Kovil’ signify in Sri Vaishnava Sampradaya?
A. Tirupathi
B. Dwaraka
C. Srirangam

6. How many Prakaras [temple compound around the sanctum or elevated structures] are there in Srirangam temple?
A. Seven
B. Eight
C. Nine

7. How many towers are there in Srirangam temple?
A. 7
B. 18
C. 21

8. How many Azhwars have sung praises on Lord Ranganatha in Srirangam?
A. 5
B. 9
C. 12

9. Name the Azhwar who merged with Lord Ranganatha in Srirangam
A. Poigai Azhwar
B. Andal
C. Madhurakavi Azhwar

10. Name the other main river in addition to Cauvery that bounds Srirangam
A. Ganga
B. Godavari
C. Coleroon

Compiled by
Ramya Srinivasan San Jose, CA
Answers
1 – B, 2 – B, 3 – C,4 – C,5 –C,6 – A, 7 – C, 8 – C, 9 – B, 10 – C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *