Quiz Time — Chhatrapati Shivaji

February 19, 2012 is the jayanti of Chhatrapati Shivaji, a brave and pious Maratha king who lived in India during the 17th century. He fought against and reclaimed India from  foreign invaders, establishing the Maratha empire, which he ruled in a just, dharmic and devoted manner. Shivaji is among the most well-known kings of India. Let’s test your knowledge, and also learn more, about him:

Chhatrapati Shivaji1. The birth place of Shivaji:
A. Tuljapur
B. Shivneri
C. Raigad

2. Name the title conferred on Shivaji:
A. Chhatrapati
B. Raja
C. Sant

3. Who was Shivaji’s Guru?
A. Sant Namadev
B. Sant Jnaneshwar
C. Swami Samartha Ramadas

4. Name Shivaji’s father:
A. Rajaji Bhosle
B. Shahaji Bhosle
C. Tanaji Bhosle

5. Shivaji belonged to this clan:
A. Mughals
B. Marathas
C. Sikhs

6. Shivaji established the
A. Mughal Empire
B. Maratha empire
C. Mahendra empire

7. Shivaji learned moral and spiritual values by reading these two epics
A. Illiad and Odyssey
B. Vedas and Upanishads
C. Mahabharatha and Ramayana

8. Shivaji died on the eve of
A. Diwali
B. Hanuman Jayanthi
C. Holi

9. Name Shivaji’s mother:
A. Jijabhai
B. Lakshmidevi
C. Janabhai

10. Shivaji lived for
A. 50 years
B. 80 years
C. 70 years

11. Where is the fort of Shivaji’s kingdom located?
A. Surat
B. Pune
C. Raigad

Compiled by:
Ramya Srinivasan, San Jose, CA

Answers:
1-B, 2-A, 3-C, 4-B, 5-B, 6-B,7-C, 8-B, 9-A, 10-A, 11-C

One Response to Quiz Time — Chhatrapati Shivaji

  1. yaddanapudi chatrapathi says:

    u hv done a nice job.. keep it up

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *