Quiz Time : Indian Art – Cheriyal Scroll Painting

This month’s quiz is based on the Cheriyal Scroll Painting art form, a popular scroll form of painting which originated in Telengana.

 

 

1. Name the town in Telengana where Cheriyal scroll painting is still practiced?
a. Badrachalam
b. Cheriyal
c. Nellore

2. Cherial Painting is a form of _______________ painting.
a. Nakashi
b. Tanjore
c. Madhubani

3. Name the fabric used for making the scrolls.
a. Polyster
b. Khadi
c. Nylon

4. What are the other Cheriyal art forms in addition to the scroll painting?
a. Masks and dolls
b. Wall Paintings
c. Face Painting

5. What material is traditionally used to make small masks and dolls?
a. Cement
b. Dried Coconut Shell
c. Paper

6. What is the typical background color used in Cheriyal Scroll painting?
a. Black
b. White
c. Red

7. Name the city in Telengana where the legacy of Cheriyal art forms still continues.
a. Hyderabad
b. Vishakapattanam
b. Ongole

8. What are the ingredients used to make the canvas?
a. Rice Starch, White Mud
b. Paste of tamarind seeds and Gum
c. Both A and B

9. Name the unique characteristic of Cheriyal art forms.
a. Painted in vivid hues, using primary colors and predominantly red as the background
color
b. Painted in vivid hues, using primary colors and predominantly black as the background
color
c. Only one primary color was used for entire painting

10. Cheriyal paintings are generally in narrative style and they generally depict _____________.
a. Scenes from daily life
b. Stories from Puranas and Scriptures
c. Flora and Fauna

Answers:
1-b, 2-a, 3-b, 4-a, 5-b, 6-c, 7-a, 8-c, 9-a, 10-b

Compiled by Ramya Srinivasan,  Bay Area, CA
Illustration – Paintings of Cheriyal artists Vanaja and Ganesh
Source: www.thebetterindia.com

Leave a reply