QUIZ TIME : – INDIA’S WOMEN SAINTS

This month’s quiz is based on Anandamayi Ma.

  

1.When was  Aanandanmayi Ma born?
a.30th January 1894
b.30th April 1896
c.30th May 1898

2.Name the village where Aanandamayi Ma was born.
a.Kheora
b.Sitamarhi
c.Bargarh

3.Who are the parents of Aanandamayi Ma?
a.Ramachandra Mukhopadhyay and Shyama Sundari Devi
b.Jagannatha Mishra and Sachi Devi
c.Ramakrishna Mukhopadhyay and Shyama Sundari Devi

4.What was the birth name for Aanandamayi Ma?
a.Ganga Sundari Devi
b.Nirmala Sundari Devi
c.Radha Devi

5.Aanandamayi Ma got married to _______________.
a.Ramnath
b.Bholanath
c.Vishwanath

6.In which year did Aanandamayi Ma get married?
a.1908
b.1910
c.1912

7.Her smiling countenance earned her the name _____________.
a.Mother of Bliss [Kushir Maa]
b.Mother of Knowledge
c.Mother of Strength

8.Aanandamayi Ma revived _____________ as a place of worship. She built a Temple where kirtans and religious rites were performed.
a.Kedarnath
b.Varanasi
c.Naimisharanya

9.Who was the first and early disciple of Aanadamayi Ma?
a.Jagannath Roy
b.Subh Ray
c.Jyotiscandra Ray

10.When did Aanandamayi Ma attain Mahasamadhi?
a.27th August 1982
b.27th September 1984
c.27th November 1984

11.In which year was Aanandamayi Ma invited to the council of Sadhus at Jhunsi?
a.1940
b.1944
c.1947

12.There are many ashrams for Aanandamayi Ma. Name the city where one of the ashram is located.
a.Trivandrum
b.Chennai
c.Dehradun

13.In which did she get the name Aanandamayi Ma?
a.1920
b.1924
c.1928

Answers:
1-b, 2-a, 3-a, 4-b, 5-b, 6-a, 7-c, 8-c, 9-a,10-a, 11-b,12-c,13-a

Compiled by Ramya Srinivasan, Bay Area, CA
Illustration by Lalitha Raman Richmond, VA

Leave a reply