QUIZ TIME : INDIA’S WOMEN SAINTS

Sri Yashoda Ma was a great saint who founded the Mirtola Ashram along with her foremost disciple, Sri Krishna Prem.

1. What was Sri Yashoda Maa’s birth name?
a. Monika Devi
b. Angela
c. Radha Devi

2. In which year was Sri Yashoda Maa born?
a. 1875
b. 1882
c. 1895

3. Name the birth town of Sri Yashoda Maa.
a. Ghazipur
b. Pune
c. Jaipur

4. Name the University for which Sri Yashoda Maa’s husband Dr. Gyanendranath Chakravarthi became the first Vice-Chancellor and also invited Sri Krishna Prem as a visiting professor.
a. Nalanda University
b. Bhopal University
c. Lucknow University

5. In which year did Monika Devi embrace the path of Sanyasa?
a. 1925
b. 1928
c. 1930

6. Name the devotee of Sri Yashoda Maa who met her at the Lucknow University who was then
known as ‘Ronald Nixon’.
a. Sri Govind Bhat
b. Sri Madhavji
c. Sri Krishna Prem

7. Name the ashram that was founded by both Sri Yashoda Maa and Sri Krishna Prem.
a. Mirtola
b. Siddhashram
c. Sivananda

8. In which year did Sri Yashoda Maa shed her mortal coil.
a. 1940
b. 1942
c. 1944

9. In which state in India is Mirtola Ashram located?
a. Jharkhand
b. Uttarakhand
c. Chhattisgarh

10. Name the deities that are consecrated in the temple at Mirtola Ashram.
a. Shiva and Parvati
b. Rama and Sita
c. Radha and Krishna

11. Mirtola is also known as ‘Brindaban of the North’. Which of the names refer to ‘Brindaban of
the North’?
a. Uttar Brindaban
b. Dakshina Brindaban
c. Madhya Brindabam

Answers:
1-a,2-b,3-a,4-c,5-b,6-c,7-a,8-c,9-b,10-c,11-a

 

Compiled by Ramya Srinivasan, San Jose , CA
Illustration by Lalitha Venkatraman, Richmond VA

Leave a reply