QUIZ TIME : INDIA’S WOMEN SAINTS

Sri Panna Dai, a great mother who sacrificed her own child for the sake of her motherland.

1.Name the king who ruled the Rajput kingdom of Chittor.
a.King Sangrama Simha
b.King Udaya
c.King Rana

2.Name the sons of King Sangrama Simha.
a.Vikram and Bharatha
b.Vikramadithya and Bharatha
c.Vikramadithya and Udaya Simha

3.Who was the wife of King Sangrama Simha?
a.Kousalya
b.Karnavati
c.Lakshmi Bai

4.How old was Udaya Simha at the time of his father’s death?
a.Four
b.Five
c.Six

5.Name the trustworthy and the loyal nurse who took care of Udaya Simha after the death of his parents
a.Tarabai
b.Ahalya Devi
c.Panna Dai

6.Panna Dai took excellent care of Udaya Simha along with her own son ____________who was the same age as Udaya and his playmate.
a.Chandan
b.Banvir
c.Inder

7.What was Banvir’s plan when Udaya Simha was elected as the legal heir to the throne?
a.He wanted to make his elder brother Vikramadhithya as the king
b.He planned to kill Udaya Simha and wanted to be the king
c.He wanted to make sure Udaya Simha was protected and personally took care of Udaya Simha.

8.How did Panna Dai protect Udaya Simha from Banvir?
a.She instructed a servant to place Udaya Simha in a large basket and take him to a place by the river.
b.She placed her son, Chandan on Udaya Simha’s bed.
c.When Banvir was looking for Udaya Simha, she pointed out to Chandan who mistook him for Udaya Simha and ended his life.
d.All of the above.

9.What does the term ‘Panna’ refer to?
a.Gold
b.Diamond
c.Emerald

10.What is the meaning of the term ‘Dai’?
a.Teacher
b.Musician
c.Nurse

11.Where did Panna Dai take Udaya Simha in order to save him from the clutches of
Banvir?
a.She took him to Kumbhalgarh and the local governor Asha Shah agreed to give
protection to Udaya Simha
b.She him took to Chittor where she gained support from the local people to drive
Banvir away.
c.She did not take him anywhere.

12.What was Sri Panna Dai’s wish and how was it fulfilled?
a.She wanted Udaya Simha to be the king of Chittor. In 1540, when Udaya Simha was 18, he marched to Chittor and defeated Banvir and was crowned the king.
b.She wanted to protect him from Banvir
c.She wanted to make him the Kumbhalgarh.

13.What was Sri Panna Dai’s courageous act that helped her save her Motherland?
a.She gave her son, Chandan’s life in order to save Udaya Simha was the future king of
Chittor.
b.She gave up her life to protect her motherland
c. She protected Vikramadithya when he was attacked by Banvir.

Answers: 1-a, 2-c, 3-b, 4-c, 5-c, 6-c, 7-a, 8-b, 9-d, 10-c, 11-a, 12-a, 13-a

Compiled by Ramya Srinivasan, San Jose, CA
Illustration by Lalitha Venkatraman, Richmond VA

************************************

Click here to go back to the Oct 2021 newsletter page:
http://godivinity.org/newsletters/nama-dwaar-newsletter-october-2021/

************************************

Leave a reply