QUIZ TIME : – INDIA’S WOMEN SAINTS

Karaikal Ammaiyar ‘known as the revered mother of Karaikal’ is one of the three women amongst the 63 Nayanmars. 

1. Karaikal Ammaiyar was a great devotee of Lord _______.
a. Rama
b. Krishna
c. Shiva

2. Name the birth state of Karaikal Ammaiyar.
a. Karnataka
b. Tamil Nadu
c. Maharashtra

3.Karaikal Ammaiyar is believed to have lived during the _______ century.
a.Sixth
b.Eighth
c.Ninth

4.What is the birth name of Karaikkal Ammaiyar?
a.Punithavathy
b.Kalavathy
c.Padmavathy

5.Karaikal Ammaiyar was born to _______________, a wealthy merchant in Karaikal,
South India.
a.Dhanathathanar
b.Paramadattan
c.Chellappan

6.Karaikal Ammaiyar was married to ________________.
a.Kannappan
b.Paramadattan
c.Chidambaram

7.Once, Paramadattan gave Punithavathy two mangoes to be kept for him. Later that day,
a devotee of Lord Siva passed by and appeared to be hungry. Punithavathy gave one of
the mangoes to the devotee. Later, Paramadattan asked for the mangoes and ate the other mango. What was the divine incident that happened when he asked for the second mango?

a.She told him that she had given the other mango to a devotee of Lord Shiva.
b.She immediately prayed to Lord Shiva, who in turn blessed her with a mango
c.She prayed to Lord Shiva and Paramaddatan forgot about the mangoes.

8.One of the compositions of Karaikal Ammaiyar is known as ______________.
a.Irattai mani malai andhaadhi
b.Thirupgazh
c.Thiruvandhadhi

9.Where did Karaikkal Ammaiayar embark on a pilgrimage, where she climbed the holy
mountain with her head down, since she didn’t want her feet to touch the holy
mountain?
a.Mount Kailasa
b.Thiruvannamalai
c.Himalayas

10.Name the town that Lord Shiva ordained her to visit to witness his dance.
a.Chidamabaram
b.Thiruvalangadu
c.Rameshwaram

11.Who conferred her the title ‘Karaikal Ammaiyar’?
a.Devotees of Lord Shiva in Karaikal
b.Parmadattan
c.Lord Shiva

12.Karaikkal Ammaiyar temple is located in Karaikal. Name the important festival that is
held in the tamil month of Aani (June-July) on the full moon day.
a.Mangani Thirunal Festival (festival of mango fruit)
b.Divine chariot festival
c.Arudra Darshanam

Answers:
1-c,2-b,3-a,4-a,5-a,6-b,7-b,8-a,9-a,10-b,11-c,12-a

Compiled by Ramya Srinivasan, San Jose , CA
Illustration by Lalitha Raman, Richmond, VA

Leave a reply