QUIZ : MADHURAGEETHAMS ON THE GREATNESS OF THE GURU

In this quiz, we shall experience the greatness of the Sadguru from the nectarine verses in  the divine Sri Madhurageethams of HH Maharanyam Sri Sri Muralidhara Swamiji. 

1. In which Sri Madhurageetham does Sri Swamiji glorify Guru’s grace by saying that one will not be blessed with Guru’s grace even if one takes crore births?
a.guru kripai illamal hari kripai
b.guru kripaiyai maravAdiru manamE
c.gurunAthan thAL paNivAy-kaRpaga

2.What does ‘gurunAthan thAL paNivAy’ refer to?
a.Surrender to the Holy Feet of Sadguru
b.Bow to the Holy Feet of Sadguru
c.Sing praises of Sadguru’s divine grace

3.The verse ‘maDuvil aravin midhu ADiya kaNNan aruLAL kiDaippadhu’ means Lord Krishna who danced on top of the snake in a pond blesses one with Guru’s grace. Name the kirtan which contains this verse.
a.gurunAthA gurunAthA enDru koNDADiDuvOm
b.guruvin aruL peTravarE
c.guru kripaiyai maravAdiru manamE

4.Name the Sri Madhurageetham where Sri Swamiji in the last verse glories how the grace of a Sadguru will transform one’s life akin to taking a new birth.
a.gurunAthA gurunAthA enDru koNDADiDuvOm
b.gurunAthA gurunAthA enDra sol inikkudE
c.guru guru guru guru smaraN karO

5.Sri Swamiji in one of the Sri Madhurageethams, beautifully conveys the precept that one needs a Guru for prema bhakti to persist forever. Name the Sri Madhurageetham that refers to this precept.
a.guru vENDum guru vENDum
b.gurunAthan vAzhi gurunAthan vAzhi
c.hariyum guruvum vERenDruraippadu aRiyAdavar pEcchu

6.Name the Sri Madhurageetham that contains this verse – ‘kamala vilOchana shrI gurO kAruNya mUrtthE sadgurO’
a.avathIrnO jayathi
b.jaya jaya mangalam shrI gurO
c.namAmi sadgurudEvam

7.Name the Sri Madhurageetham on Guru set in ragam hindOLam.
a.bhakthim dEhi shrI gurO
b.chinthayarE shrI gurum-mAnasa
c.shrI hariyE endan guruvAvAn

8.The verse -’guruvillAmal mukthiyillai’ means there is no liberation without a Guru. Name the Sri Madhurageetham that refers to this verse.
a.guruvin aruL peTravarE
b.bhAgya vasatthAl un thiruvaDi aDaindEn
c.brindAvanamE un manamE

9.Name the Sri Madhurageetham on Sri Bhagavan Nama Bodendra Saraswathi Swamigal.
a.bhakthim dEhi shrI gurO
b.bhajarE mAnasa shrIvEnkaTarAmam
c.avathIrNO jayathi-gurunAtha:

10.‘sadguru pAdukAm praNamAmyaham sadA’ is a Sri Madhurageetham composed by Sri Swamiji on _______________________.
a.Sri Bhagavan Nama Bodendra Saraswathi Swamigal
b.Sri Jagadguru Shri Chandrasekharendra Saraswati Mahaswamigal
c.Sri Marudanallur Sadguru Swamigal

Compiled by
Ramya Srinivasan, San Jose, CA

Answers:
1-B, 2-B, 3-C, 4-A, 5-A, 6-B, 7-C, 8-A, 9-A, 10-B

 

 

______________________________________________________
Click here to go back to the December 2022 newsletter page:

https://godivinity.org/newsletters/nama-dwaar-newsletter-december-2022/

Leave a reply