QUIZ : MADHURAGEETHAMS ON THE GREATNESS OF SRI RANGANATHA

In this quiz, we shall experience the greatness of Sri Srinivasa from the nectarine verses in the divine Sri Madhurageethams of HH Maharanyam Sri Sri Muralidhara Swamiji. 

1. In the kirtan ‘kili konDu vandha’, how does Sri Swamiji refer to Sri Premika Varada in this kirtan?
A. Parrot
B. Lord Ranganatha
C. Butter thief

2. Who came as a messenger as mentioned by Sri Swamiji in the kirtan ‘kiLi koNDu vandha’ Madhurageetham?
A. Garuda
B. Parrot
C. Bird

3. Name the holy place (kshetra) from where the messenger came to have darshan of Sri Premika Varada, in the same kirtan?
A. Srivilliputur
B. Srirangam
C. Tirupathi

4. Name the Sri Madhurageetham where Sri Swamiji sings the glories of Lord Ranganatha and Sri Andal.
A. jaya jaya mangaLam shri ranga
B. ranganAtha para brahmaNe
C. pAhi ranga prabho

5. In which Sri Madhurageetham does Sri Swamiji refer Srirangam as ‘bhUlOka vaikuntam’?
A. pAhi ranga prabhO
B. ranganAtha para brahmanE
C. Abat banduvum nIdAnE

6. In which Sri Madhurageetham does Sri Swamiji refer Lord Ranganatha as ‘Parimalaranga’?
A. rangan varuginDrAn engaL rangan varuginDrAn
B. ranganAtha parabrahmaNE nama:
C. Abat banduvum nIdAnE!

7. What is the name of Srirangam temple tower [Vimana] as mentioned in Sri Madhurageetham ‘pAhi ranga prabhO’ ?
A. Kanaka
B. Pranavakara
C. Pushpaka

8. Which of these Sri Madhurageethams is composed on Lord Ranganatha?
A. rangan varuginDrAn engaL rangan varuginDrAn
B. nilavoLi umizha naRumaNam kamazha
C. Abat banduvum nIdAnE!

9. Name the Sri Madhurageetham which contains this verse-‘nitya vaibhava nirupama sundara’.
A. aLLa aLLa kuRaiyAda kuTramillAda
B. rangan varuginDrAn engaL rangan varuginDrAn
C. pAhi ranga prabhO pAhi ranga prabhO

10. What is the meaning of the verse-‘jIvahridaya kamalakOshavAsa’?
A. The one with Lotus hands, The One with Lotus heart
B. The One who resides in the lotus of the heart of the jivas
C. The One whose forehead mark has the fragrance of deers residing near a pond filled with lotuses

Compiled by
Ramya Srinivasan, San Jose, CA

Answers:
1-B, 2-B, 3-A, 4-A, 5-A, 6-B, 7-B, 8-C, 9-C, 10-B

______________________________________________________
Click here to go back to the December 2022 newsletter page:

https://godivinity.org/newsletters/nama-dwaar-newsletter-december-2022/

Leave a reply