QUIZ TIME: Madhurageethams – Chaithanya Mahaprabhu Jayanthi Special

In this quiz, we shall experience the beauty and greatness of the Mahamantra and Nama
kirtan through the nectarine verses (sikshAshtakam) of Sri Chaitanya Mahaprabhu and the divine Sri Madhurageethams of HH Maharanyam Sri Sri Muralidhara Swamiji

1.Name the Sri Madhurageetham where Sri Swamiji surrenders to Sri Chaitanya Deva to sprinkle the nectarine rain of Krishna Prema in the barren land called heart.
a.Kaliyayum Bali koLLum
b.Chaitanya dEvA Sharanam
c.Nama Solluvom Vareer

2.In the first verse of Shikshtakshakam, ‘sarvAtma snapanam’, Sri Chaitanya Deva promises that
chanting the Mahamantra will help one to bathe and be purified. In one of the
Sri Madhurageethams, Sri Swamiji also prays that he not only wants to bathe for purification but also bathe in the infinite love of Bhagavan Sri Krishna. Which verse conveys this prayer of Sri
Swamiji?
a.Bhakti bhikshai ittiduvay
b.Krishna premai ennum aruviyilae ennaiyum nirattiduvay niye
c.namam ondrinal brahmatthai unarnda

3.In the first verse of Shikshtakshakam, Sri Chaitanya Deva does Mangalasasana and proclaims
victory to Sri Krishna Sankirtanam ‘vijayate sri krishna sankirtanam’. In which Sri Madhurageetham, Sri Swamiji also does Mangalasasana(sings praises) to the divine Krishna Nama?
a.Jaya Jaya Krishna Jaya Jaya Krishna
b.AnjalinA yAchE prEmika varadA
c.vAzhga vAzhgavE vAzhga vAzhgavE

4.The Hindi version of Vazhga vazhgave vazhga vazhgave Sri Madhurageetham is
___________________.
a.Jay jay jay hO krishna nam ka
b.Kali ka bhi kare samhar
c.Govinda thera nam hai pyara

5.Why does Sri Swamiji refer to ‘Jay Jay Jay Ho’ three times in the Sri Madhurageetham ‘Jay jay jay
ho’?
a.Three is auspicious number
b.May Krishna Nama be victorious in all the three worlds
c.May Krishna Nama remove the three-fold miseries

6.In which Sri Madhurageetham does Sri Swamiji refers Nama as the essence of Vedas-’vedatthin
sAram hariyin nAmam’.
a.Anubhavam vENDum uNmai anubhavam vENDum
b.nAmam solluvOm vArIr-sadA hari
c.bhAgyam uLLOrE vArungal

7.In the Sri Madhurageetham ‘Bhagyam Ullore Varungal’, which verse refers to chanting the
Mahamantra as one unified family?
a.Tharunam idai nir nazhuva vidadir
b.Oraniyil nam anaivarum kudi
c.agaccha agaccha sajjana sangam

8.Which phrases in the Sri Madhurageetham, Bhagyam Ullore Varungal collectively relates to
Shikshtakshakam’s verse – ‘sankirtanam vijayathe’?
a.‘Oraniyil nam anaivarum kudi; avan pugazhpada; kettu magizha’
b.‘Sakyamudan nam anaivarum kudi hari kirtthanatthil aikyam aga’
c.‘muralidharanum panindu nirka’

9.Sri Swamiji in the pallavi of this Sri Sri Madhurageetham, _________________ glorifies
Mahamantra as the elixir to the confusions of the mind(kali).
a.nAma dAthA mOksha dAthA
b.nAmam solluvOm vArIr-sadA hari
c.nAmAvaip pADuvOm hari nAmAvaip pADuvOm

10.Name the Sri Madhurageetham where Sri Swamiji extols the greatness of Mahamantra by substantiating how numerous devotees have had the darshan of the lord by verily chanting the
Mahamantra.
a.nAmam onDrE pOdumE
b.sollitthAn pArEn hari nAmatthai
c.solla solla paRakkudaDA-nam pAvam ellAm

Answers: 1-b ; 2-b ; 3-c ; 4-a ; 5-b ; 6-c ; 7-b ; 8-a ; 9-a ; 10-a

Compiled by Ramya Srinivasan, San Jose, CA

************************************

Click here to go back to the March 2022 newsletter page:
https://godivinity.org/newsletters/nama-dwaar-newsletter-march-2022/

************************************

Leave a reply