Quiz Time : Indian Art – Kalighat Painting

Kalighat Painting

This month’s quiz is based on the Kalighat Painting art form, a popular form of  art involving hand painted designs using natural colors, which originated near the city of Kolkata.

1.Name the state in India where Kalighat paintings originated?
a.Kerala
b.West Bengal
c.Punjab

2.In which century did Kalighat paintings originate?
a.Eighteenth century
b.Nineteenth century
c.Twentieth century

3.The artists who do Kalighat paintings are known as ____________.
a.Patuas
b.Kalakara
c.Chitrakaha

4.Name the city in Bengal where the Kalighat paintings first originated.
a.Durgapur
b.In the Vicinity of Kali temple in Kalighat near Kolkata
c.Berhampore

5.Name the material on which Kalighat paintings were mostly done.
a.Cloth
b.Wall
c.Canvas

6.What is the meaning of ‘patas’?
a.Color
b.Brush
c.Cloth

7.What does the word ‘Patuas’ mean?
a.Painters on cloth
b.Painters on paper
c.Painters on wall

8.Kalighat paintings are _____________________.
a.Based on complex patterns and shapes
b.Simple paintings and drawings using different colors
c.Based on black and white colors

9.The aspect of Kalighat paintings is mainly to depict _______________.
a.Scenes from normal daily routine
b.Scenes from Scriptures and images of deities
c.Mother Nature

10.The painters made brushes from ______________.
a.Goat and Squirrel’s hair
b.Nylon materials
c.Plastic materials

11.What are the sources for colors used in Kalighat paintings?
a.Acrylic
b.Homemade colors derived from natural indigenous products and
pigments
c.Oil colors

12.How is black color prepared by Kalighat painters?
a.Mixing equal amounts of red, yellow and blue colors
b.Used plants to make natural black colors
c.By burning an oil lamp under a pot

13.Name the flower that was used to make blue color?
a.Sunflower
b.Jasmine
c.Aparajitha

14. Name the natural spice from which yellow color is made.
a.Turmeric
b.Cumin Seeds
c.Fenugreek

Answers:
1-b , 2-b , 3-a , 4-b , 5-a , 6-c , 7-a , 8-b , 9-b , 10-a , 11-b , 12-c , 13-c , 14-a

Compiled by Ramya Srinivasan,  Bay Area, CA

Leave a reply