QUIZ TIME : – INDIA’S WOMEN SAINTS

Starting this month, we will enjoy a quiz series on India’s Women Saints. This month’s quiz is on Ma Saradamani Devi Ma, wife and spiritual consort of Sri Ramakrishna Paramahamsa. 

1. Name the birthplace of Ma Sarada Devi.
a.Jayrambati
b.Pune
c.Kanpur

2.In which state in India is Jayrambati located?
a.Madhya Pradesh
b.Odisha
c.West Bengal

3.How old was Ma Sarada Devi when she joined her husband Sri Ramakrishna in
Dakshineshwar, Calcutta?
a.10 years
b.12 years
c.18 years

4.Ma Sarada Devi is considered as the _________ disciple of Sri Ramakrishna
Paramahamsa.
a.First
b.Third
c.Tenth

5.Ma Sharada Devi was called as ___________________.
a.Holy Mother
b.Divine Mother
c.Both A and B

6.Who were the parents of Ma Sarada Devi?
a.Ramachandra Mukhopadhyay and Shyama Sundari Devi
b.Jagannatha Mishra and Sachi Matha
c.Mohana Pandurangan and Suguna Devi

7.Where did Ma Sarada Devi join Sri Ramakrishna after their marriage?
a.Asansol
b.Siliguri
c.Dakshineshwar

8.How old was Ma Sarada Devi when she shed her mortal coil?
a.54
b.66
c.78

9.In which year did Ma Sarada Devi shed her mortal coil?
a.1898
b.1912
c.1920

10.In which year was Ma Sharada Devi born?
a.1853
b.1888
c.1892

11.After Sri Ramakrishna Paramahamsa shed his mortal coil and after spending some
months in Karmarpukur, Ma Sarada Devi moved to _______________ where she spent
her longest period of life.
a.Udbodhan House
b.Patna House
c.Pune Home

12.Ma Sarada Devi waS widely known for her selfless service, unconditional love and
forbearance. During her stay in Udbodhan house, she was accompanied by many other
women disciples and devotees of Sri Ramakrishna Paramahamsa Gauri Ma, Golap Ma to
name a few. She met many people who earnestly met to seek her guidance and
instructions. She continued to inspire people, with the ideals that Sri Ramakrishna
Paramahamsa had preached for about _______ years after Sri Ramakrishna
Paramahamsa had shed his mortal coil.
a.20
b.34
c.50

Answers:
1-a, 2-c, 3-c, 4-a, 5-c, 6-a, 7-c, 8-b, 9-c,10-a, 11-a,12-b

Compiled by Ramya Srinivasan, Bay Area, CA
Illustration by Lalitha Raman Richmond, VA

Leave a reply