QUIZ TIME: Madhurageethams on Bhishmacharya

Quiz for this month will be based on Madhurageethams on Bhishma Yogeshwara.
Sri Madhurageetham are the compilation of the Divine Compositions by His Holiness Maharanyam Sri Sri Muralidhara Swamiji.


1. Name the Madhurageetham composed on Bhishma Yogeshwara.
a. bhIShma pithAmaham praNamAmi
b. bhIShmaprathignApAlana thE mangaLam
c. kaNNanai kAdal seyvIrE

2. What is the other name of Bhishma Pitamaha that Sri Swamiji refers to in the Madhurageethams?
a. Vishnu rAthA
b. Devavratha
c. BrahmarAtha

3. In which Madhurageetham does Sri Swamiji enquires to Lord Krishna, if anyone else other than Bhishma and Sanakadis undertake such a ‘brahmacharya vratham’?
a. kaNNanai kaNDAyA
b. Ulagam maRandu nAn bhaktisydiDa vENDum
c. unnaruLukku vilaiyuNDO sol kaNNA

4. What is the sanskrit word for ‘bed of arrows’ that is referred by Sri Swamiji in the ‘bhIShma pithAmaham praNamAmi’ Madhurageetham?
a. shayanam
b. sharathalpa
c. svacChanda

5. In which verse of the ‘Bhishma Pithamaham’ Madhurageetham does Sri Swamiji refer to Bhishma Pitamaha as King Parikshit’s great grandfather?
a. svacChanda kriShNa parama bhaktham
b. uttharAsutha priya prapithAmaham
c. uttharAyana punya kAla prathIShakam

6. Which Madhurageetham glorifies Lord Krishna for breaking his vow in order to keep up his devotees’ vow?
a. Indru pol endrum
b. bhIShma pratignA pAlana thE mangaLam
c. karuNA mUrtthi nIyallavO kaNNA

7. Sri Swamiji in this verse, _________________________ refers to Bhishma Pitahama’s brahmacharya vow.
a. Manmatha shara bhanjana dhIram
b. svacChanda mrityu vara prApthavantham
c. kriShNa muraLIdhara sahasranAma pradam

8. Bhishma Pitamaha was blessed with a boon by his father, Shantanu. Which verse in the
Madhurageetham refers to this boon?
a. svacChanda mrityu vara prApthavantham
b. svacChanda kriShNa parama bhaktham
c. kriShNa prathignA skhalanakaram dhIram

9. In which Madhurageetham does Sri Swamiji refer to Bhishma Pitamaha’s admiration to Lord Krishna?
a. kaNNan charaNamE araNam
b. Engum kaNNan edilum kaNNan
c. kaNNanai kAdal seyvIrE- madhurai

10. Name the work by Bhishma Pitamaha that is mentioned in the Madhurageetham.
a. Krishna Ashtothram
b. Vishnu Sahasranama
c. Bhagavad Gita

11. Sri Swamiji very beautifully conveys that Bhishma Pitamaha is an ardent devotee of _________.
a. Lord Rama
b. Lord Krishna
c. Hanuman

Compiled by Ramya Srinivasan, San Jose, CA
Answers: 1-a, 2-b, 3-c, 4-b, 5-b, 6-b, 7-a, 8-a, 9-c, 10-b, 11-b

************************************

Click here to go back to the Feb 2022 newsletter page:
https://godivinity.org/newsletters/nama-dwaar-newsletter-february-2022/

************************************

Leave a reply